Byggande och kollektivboenden närmaste åren – en personlig syn på närmaste framtiden

  • Intresset för och behovet av kollektiva boendeformer är större än någonsin.
  • Bostadsbyggandet halverat 2023/2024 med anledning av högre räntor och osäkerheter
  • Nyproduktion kostar minst 2 500 kronor per kvadratmeter (40 kvm lägenhetsyta kostar då 10 – 12 000 kronor per månad) – se Bostad Stockholm ”Nyproduktion” för jämförelse av hyror.

Det är helt klart stora fördelar att dela och delta i dagliga aktiviteter för att känna trygghet och må bättre. Den traditionella kärnfamiljen minskar i betydelse och vi har fostrat en generation som har fullt upp i sina egna liv. I de situationer vi blir själva (och kanske ensamma) är boendet och kontakten i närområdet av görande för vårt  välmående.

Vi har en styrelse med lång erfarenhet av både att bo i kollektiv och att driva nya projekt.  Vi fortsätter att driva påtryckningar för att fastighetsägare ska välja att satsa på kollektiva boendeformer. Projekten tar normalt minst 10 år att realisera, så ni som är intresserade bör engagera er i vårt arbete i tid – för att ha framförhållning i livets olika skeden (som kan innebära att man blir själv och ofta ensam).

Artikelutdrag från Dagens Nyheter i juli 2003: (Säger  allt…)                                   ….. ” Allmännyttiga Stockholmshem har byggt om ett hus på Södermalm till ett gemensamhetsboende. Det finns 36 lägenheter där – 12 000 personer har anmält intresse.”….       

Botanisera i länkarna nedan och kom med som medlem i vårt arbete för att skapa nästa kollektiva boende – engagemanget ger i sig själv gemenskap, kunskaper och bekräftelse om det är en bostad och/eller ett nytt hem du vill dela med andra. Vi garanterar att du sällan lär känna dig ensam i ett kollektivt boende.

Länkar för mera information om boende och alternativ till ensamhet:

https://bostad.stockholm.se/ Här kan du se läget i Stockholm – flera kommuner – prisnivåer, kötider mm. Tyvärr har de tagit bort ”kollektiv” från sökalternativ. Lediga kollektivbostäder är lättare att finna via länken till Kollektivhus nedan. Genom BostadStockholm förmedlas stadens egna seniorbostäder som utvecklas och förvaltas av https://www.micasa.se/lattlast/bostader/seniorbostader/ – ägt av Stockholms stad.

https://catalog.lansstyrelsen.se/store/39/resource/337 Bostadsbyggande i Stockholms län 2023

…….”Länsstyrelsen bedömer att 4 000 bostäder påbörjas i år – en minskning med 70 procent jämfört med 2022 Alla bygg- och projektutvecklingsföretag skär kraftigt i sina planer. Länsstyrelsen bedömer att omkring 4000 bostäder påbörjas i år. Nedgången fortsätter 2024 till omkring 3000 påbörjade bostäder.”……

https://sveafastigheter.se/projekt?_gl=1*62vo8i*_ga*NDQ3MzQ0MjgxLjE3MDI0ODE3NTI.*_ga_V3EZDJBQGN*MTcwMjQ4MTc1Mi4xLjEuMTcwMjQ4MTgxNi42MC4wLjA.  Flera nya och etablerade projekt för kollektiva boendeformer. Ställ dig i kö för bostad – gratis.

https://kollektivhus.se/  Nästan allt om bogemenskaper och olika kollektiva projekt– i hela Sverige.                                                                                                                                                 https://colive.se/  Rum med egen dusch/toa – tillgång till kök/vardagsrum (20 – 35 år) https://convendum.se/sv/vara-adresser/  En kombination av boende och arbete med gemensamma ytor och möjligheter till frivilligt  deltagande.
Vill du veta mera om hur stort problemet med ensamhet är i vår samtid – gå till https://ki.se/forskning/ensamhet-ett-hot-mot-var-halsa . Vi undviker att redovisa hur mycket förskrivning av antidepressiva ökat…. det blir för deprimerande.

Anders Törnqvist, kassör och styrelsemedlem Boföreningen Framtiden.

Att flytta in i ett kollektivhus- Kombo på Hägerstensåsen

När jag flyttade från Jämtland och till Stockholm 2016 gick jag ganska snart med föreningen Kombo. Vid det tillfället låg allt gällande Kombohuset på ritbordet fortfarande. Diskussionerna kring husets utseende och funktion gick höga. Stora förväntningar fanns på huset där medlemmar av alla åldrar var välkomna. Åren gick, och när Kombohuset stod färdigt var det inte läge för mig att flytta in. Nu två år senare med stigande räntor på det lån jag hade på min bostad i Jarlaberg, Nacka har inflyttningen blivit aktuell. I en stor fin fyrarummare men fantastiskt ljusinsläpp trivs jag, min dotter och hunden McCartney bra. Vi har nu bott här i en månad. Här är en god stämning bland grannar. Många hjälpsamma och goda händer finns.

När det gäller kärnan i det kollektiva, maten råder dock vissa problem då heltidsarbetande människor med små barn inte har all tid över till att stå i köket. I nuläget lagar då endast mat gemensamt två gånger per vecka. Vi hoppas få till fler dagar. En intressant sak är att här anmäler man sig inte till vilken måltid man vill närvara vid och äta. Vi lagar alla måltiderna till ca 40 personer. Det kan upplevas oekonomiskt men då folk här hämtar mycket matlådor så går ekonomin runt. Förutom matlag är vi indelade i olika städlag med ansvar för olika delar av huset.

Men visst kan det också kännas lite tufft att bo kollektivt. Inte minst har vi många gånger känt en oro att den stora hunden ska störa när han skäller (även om det är sällan). Men så är det ju i alla hus å andra sidan.

En annan tuff sak är hyran i detta hus är hyrorna. De är inte låga, snarare väldigt höga. Nu var jag beredd på det men likväl är det en tuff sak. I min mening utgör det också en jämlikhetsfråga, vem har råd att bo här? Något måste förändras på ett politiskt plan så att människor med små inkomster också kan bo kollektivt.

Men kontentan är att det är väldigt spännande, här påbörjas en ny livserfarenhet!

 

Allt gott och God Jul 2023

Kristina Eivergård, styrelsemedlem Boföreningen Framtiden

Vad kan gemenskapsboende betyda för hälsa?

Hur har du tänkt dig din framtid som äldre i Storstockholm?

Hör du till den lilla grupp personer som föredrar ensamhet och vill klara dig själv till varje pris?   Vi ställer frågan därför att boendet i Storstockholm består till stor del av ensamhushåll där gruppen äldre utgör en stor del.

Ofrivillig ensamhet är något som kommit på tal när det gäller äldres tillvaro i en alltmer segregerad och stressig storstadsmiljö. Många kan känna sig ensamma trots släktingar, barn och kanske barnbarn. En alltmer kravfylld tillvaro kan göra att anhöriga inte hinner eller orkar höra av sig så ofta som tidigare, att besöken blir mer sällsynta.

Kanske har gamla vänner gått ur tiden och det är inte helt lätt att som äldre skaffa sig nya. I tidningar kan vi ibland läsa om äldre som lämnats åt sitt öde och kontakten med yttervärlden hålls enbart via elbolag, försäljare och reklambroschyrer i brevlådan.

Faktum är att ensamhet bland äldre är ett ökande problem. Att vara hänvisad till oönskad ensamhet är inte bara tråkigt, det påverkar både fysisk och psykisk hälsa. Ofrivillig ensamhet kan leda till känslor av övergivenhet, otrygghet och nedstämdhet.  Enligt Peter Strang professor vid institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska institutet förvärras kroppslig smärta av ensamhet medan gemenskap kan lindra smärta. Social isolering kan vara hälsofarligt. Ensamheten innebär då en ökad risk för att utveckla hjärt-kärl-sjukdomar, stroke och demens. Risken ökar också för psykiska problem.

Föreningen Boframtiden arbetar för att ta tillvara äldres önskan om en trygg boendegemenskap. Vi vill att det ska byggas fler kollektivhus för seniorer och trygghetsboende för äldre. I ett kollektivt boende ska du kunna välja både ensamhet och gemenskap. Genom ett delat ansvar för gemensamma lokaler finns goda möjligheter till att odla gemensamma intressen och egna initiativ för samvaron.

Ulla-Britt Starck, styrelsemedlem.